Актрисата Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното

...
Актрисата Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното
Коментари Харесай

Ели Скорчева ще бъде отличена с почетна награда за цялостен принос на Златната липа 2024

Актрисата Ели Скорчева ще получи премия за повсеместен принос в киното на 11-ото издание на кинофестивала " Златната липа " 2024. Това заяви пред Българска телеграфна агенция кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

 

„ Ели Скорчева е изключителната българска актриса. Тя е заслужен посетител и притежател на нашата специфична премия, тъй като е дала своя необикновен принос в българското кино и то единствено загуби, че през последните близо 30 години тя отхвърли да се снима. Радвам се, че във кино лентата „ Уроците на Блага “ тя се върна ослепително и ще можем да забележим нейното осъществяване и в конкурсната стратегия на фестивала “, уточни Ралчева.

 

„ Филмите, които отсяхме в селекцията на фестивала тази година, са извънредно мощни, доста забавни, което значи, че миналата година е била добра за европейските кинематографисти “, означи Магдалена Ралчева. Тя акцентира, че 18 нови български кино лентата ще бъдат показани на „ Златната липа “ 2024.

 

„ Съзнателно разширяваме програмата с български филми, тъй като желаеме да дадем по-широка естрада на надарени млади сътрудници да демонстрират своите филми “, сподели създателят на фестивала Магдалена Ралчева. Тя разяснява, че за повторно в историята на фестивала с ленти от цяла Европа ще се състезават два български кино лентата. Единият е „ Уроците на Блага “ (2023), който нашумя и с обстоятелството, че попадна в селекцията за чуждоезичен филм на премиите „ Оскар “ и се трансформира във втория български филм след „ 681 – Величието на хана “, прожектиран по кината в Съединени американски щати. Вторият български филм от конкурсната стратегия е „ Защото обичам неприятното време “ (2023) на режисьора Яна Лекарска.

 

В конкурсната и извънконкурсната стратегия тази година са включени 45 кино лентата от 18 европейски страни. Беше ни извънредно мъчно да структурираме цялата стратегия, тъй като селектираните филми са на доста високо равнище и държим всеки от тях да има най-малко две прожекции, с цел да не се постанова феновете да избират от кое заглавие да се лишат “, разяснява шефът на „ Златната липа “.

 

„ Акцентът, който се вижда в творчеството на европейските кинотворци през тази година е тематиката за оцеляването на фамилията в актуалния свят. Семейството е все по-лесно ранима клетка, все по-податлива на раздробяване. Изправен пред многочислените изкушения в живота, актуалният човек мъчно съумява да запази фамилните полезности. Сякаш героите във всички тези филми се борят със личните си демони, със страховете си - с цел да оцелеят те, да оцелеят фамилиите им по някакъв метод. Темата за фамилията постоянно е била във фокуса на европейското кино, само че тази година е изключително блестящо изразена “, счита Магдалена Ралчева.

 

Извън филмовата стратегия тази година е включена галерия картини от артиста Калин Сърменов, а кинокритикът Божидар Манов ще показа новата си книга с разкази „ Тъжни хора “.

 

Прожекциите от програмата на „ Златната липа “ 2024 още веднъж ще бъдат в три зали – главната ще бъде концертната зала на старозагорската опера. Другите две зали са в Културен център „ Стара Загора “ и в Регионална библиотека „ Захарий Княжески “.

 

Входът за прожекциите от програмата на „ Златната липа “ още веднъж ще бъде безвъзмезден с помощта на партньорството и поддръжката на Община Стара Загора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР